Projecten

Diverse projecten

Een overzicht van afgeronde en lopende projecten van GovernEUR

Masterplan voor Nederland

Overheden op Europees, nationaal en regionaal niveau formuleren ambities en beleid over de inrichting van Nederland richting 2050. Voor de infrabeheerders, zoals verenigd in NGinfra, vormen deze masterplannen een belangrijk kader. Tegelijkertijd is onduidelijk hoe deze masterplannen al dan niet overeenkomen en hoe deze zich verhouden tot de uitdagingen van de infrabeheerders. De infrabeheerders zoals verenigd in NGinfra hebben GovernEUR gevraagd een inventariserende studie uit te voeren naar het masterplan voor Nederland.

Evaluatie Waterpoort

Waterpoort is een gebiedssamenwerking rond het Volkerak-Zoommeer. Eind 2023 is afgesproken de samenwerking voort te zetten en deze na een periode van één jaar te evalueren. Deze evaluatie is uitgevoerd door GovernEUR.

Evaluatie Oranjepark Dordrecht

Aan het Oranjepark wordt een binnenstedelijke ontwikkeling vormgegeven met een brandweerkazerne en woningbouw. Het project is anders gelopen dan gepland, met onder andere vertragingen en budgetoverschrijdingen tot gevolg. Gemeente Dordrecht heeft GovernEUR gevraagd de gebeurtenissen rond dit project in kaart te brengen en de lessen uit dit project voor gemeente Dordrecht te formuleren.

WijkWijs Rotterdam

“Onderzoek voor en door de stad met WijkWijs” WijkWijs Rotterdam is een programma waarin Rotterdammers en wetenschappers samen onderzoek opzetten en doen naar vraagstukken in Rotterdamse wijken over thema’s die bewoners zelf belangrijk vinden. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de kwaliteit van de leefomgeving, omgang met armoede en toegang tot zorg- en hulpdiensten. Vanuit GovernEUR zijn Seline Westerhof en Mike Duijn aangesloten en ondersteunen samen met de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus Medisch centrum aan meer structureel, participatief en bottom-up onderzoek in Rotterdam. Het collectief beoogt een meer wederkerige relatie tussen kennisinstellingen en stad tot stand te brengen

GovLab010 Programmasturing gemeente Rotterdam

Binnen gemeente Rotterdam worden veel projecten en programma’s gestart op complexe opgaven op te pakken. Tegelijkertijd kan de tijdelijke organisatie van het project of programma ook op gespannen voet staan met de lijnorganisatie; wie gaat waarover, welke inzet wordt geleverd, wanneer start en stopt de tijdelijke organisatie, en wordt de lijnorganisatie ook slimmer door de tijdelijke organisaties? Deze vragen hebben de projectorganisaties PPMO-FL en PMB ingebracht in het onderzoeksprogramma GovLab010, een samenwerking tussen gemeente Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ruimte voor Affectiviteit in Placemaking – Verhalen uit de Wijk 

Mogelijkheden voor burgers om te participeren bij ruimtelijke ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren toegenomen, maar een van de meest pertinente uitdagingen in deze participatieprocessen is het omgaan met conflict. Wanneer een conflict tussen burgers onderling of tussen burgers en overheden ontstaat, is een veel geziene respons van overheden om burgers nogmaals of beter uit te leggen waarom de plannen of kaders zijn zoals ze zijn. Helaas leidt dit zelden tot een afname van conflict, en vaker tot een vastgelopen proces en onvrede alom.

Evaluatie watertoets Zuiderzeeland

Aan het begin van de 21e eeuw, stelde de commissie Waterbeheer 21e Eeuw (WB21) voor om het instrument ‘watertoets’ te gaan hanteren, waarmee het waterschap het waterbelang kan inbrengen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Inmiddels hebben waterschappen zo’n twee decennia kennis en ervaringen opgedaan met het toepassen van de watertoets. Op verzoek van de rekenkamercommissie Zuiderzeeland, heeft GovernEUR een evaluatie naar de watertoets uitgevoerd.

RDI Kickstarter climate justice: A ‘Thing’ for Change

Klimaatonrechtvaardigheid is naast globaal, ook een lokaal probleem. Bijvoorbeeld, in Rotterdam kampen verschillende mensen met meer hittestress door weinig groen en slecht onderhouden sociale woningen (Zwiers et al., 2015). Wat mensen precies ervaren, wat het klimaat voor hen betekent in de dagelijkse realiteit wordt vaak teniet gedaan door de focus op infrastructuur en toekomst plannen. Dit terwijl er ook nu al mensen op verschillende manieren met de effecten van klimaat veranderingen te maken hebben. Dit onderzoek belicht deze problemen en ervaringen en streeft daar tegelijkertijd actie in te ondernemen.

Generatieve AI bij overheden: conditietraining voor Rotterdam 

In 2025 werkt GovernEUR samen met BIGr, VONK en het Innovatienetwerk Rotterdam, gefinancierd door het Convergence-programma, om de gemeente Rotterdam klaar te maken voor de toekomst van generatieve AI. Het doel is stap voor stap te bouwen aan vaardigheden, structuren en waarden die nodig zijn voor verantwoord gebruik aan de hand van praktische interventies.

Klimaatrechtvaardigheid voor particuliere huurders

In Rotterdam hebben huurders van particuliere woningen vaak last van vocht, energiearmoede en slechte isolatie, terwijl ze te veel huur betalen. GovernEUR onderzoekt met NWO-oplossingen voor deze problemen en biedt beleidsmakers handvatten om deze blinde vlek aan te pakken. Het project richt zich op wetenschappelijk onderzoek met maatschappelijke impact.

Onverwachte bijvangst en bijwerkingen van participatie 

Bij participatie rond duurzame energieprojecten ontstaan regelmatig conflicten en onverwachte dynamiek. De discussie vloeit dan over de grenzen van het participatieproces in het maatschappelijke en politieke debat. GovernEUR onderzocht in opdracht van het NPRES hoe deze "overflow" kan leiden tot vernieuwende inzichten en sterkere processen, maar ook tot risico’s voor het participatieproces. Dit denkmodel op basis praktijkervaringen helpt overheden en organisaties participatie opnieuw vorm te geven om beter te anticiperen en reageren op de dynamiek die het veroorzaakt.

RAAK energieopslag en gebiedsontwikkeling  

In samenwerking met Saxion Hogeschool | Lectoraat Bodem & Ondergrond voert GovernEUR onderzoek uit naar de mogelijkheden van grootschalige, ondergrondse energieopslag in de regio Twente. Meer bepaald gaat het over de opslag van (groene) waterstof in lege zoutcavernes. GovernEUR is verantwoordelijk voor het werkpakket ‘Governance arrangementen’. Dit werkpakket gaat in op verschillende samenwerkingsvarianten tussen overheid, bedrijfsleven en samenleving voor twee hoofdvormen van ondergrondse waterstofopslag in lege zoutcavernes: ten behoeve van (inter-)nationale energievoorziening of voor regionale industriële toepassingen

Gebiedsscenario’s bij binnenstedelijke bodemdaling in Bloemhof

In de Rotterdamse wijk Bloemhof werkt Mike Duijn samen met TU Delft en een aantal ruimtelijke ontwerpbureaus aan het opstellen van gebiedsscenario’s die te maken heeft met de aanzienlijke bodemdaling in deze wijk. Welke effecten heeft bodemdaling op de bestaande bebouwing? Hoe kan daar het beste mee omgegaan worden, in het licht van herstructurering, renovatie en evt. nieuwbouw? Welke rol kan ruimtelijk ontwerp op gebieds- en gebouwniveau daarbij spelen?

Behoeftenscan InnovatieAcademie Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft CvC en GovernEUR benaderd voor het uitvoeren van verkennend onderzoek t.b.v. de ontwikkeling van de (digitale, web-based) InnovatieAcademie voor de gehele organisatie. Het onderzoek omvat de volgende drie onderdelen: 1) het uitvoeren van een behoeftescan onder professionals van RWS, 2) het uitvoeren van een analyse van innovatie-competenties die in de InnovatieAcademie aan de orde moeten komen en 3) het ontwikkelen van concrete content voor de web-omgeving van de InnovatieAcademie.

Evaluatie Renovatieproces Heinenoordtunnel

In samenwerking met communicatiebureau CvC voerde GovernEUR voor Rijkswaterstaat (RWS) een evaluatieonderzoek uit naar het renovatieproces van de Heinenoord-tunnel. Dit project is onderdeel van de grootste onderhoudsopgave in de geschiedenis van RWS: veel bruggen, tunnels en viaducten zijn toe aan vervanging of renovatie (V&R-programma). RWS wil nadrukkelijk leren van de VenR projecten die nu plaatsvinden, om geleerde lessen daarna te kunnen toepassen op de vele projecten die de komende jaren zullen volgen.

WijkWijs- Pauluskerk 

In dit onderzoek staat de vraag centraal hoe mensen zonder formele rechten of vaste verblijfstatus betekenis geven aan zulke informele plekken. Door langdurige aanwezigheid en samenwerking met medewerkers en bezoekers van de Pauluskerk wordt zichtbaar hoe morele, ruimtelijke en juridische grenzen van zorg in de praktijk worden ervaren – en voortdurend worden heronderhandeld.

VCC – One Size Doesn’t fit all 

Bestaande pogingen om ongelijkheden in participatie in buurtbestuur aan te pakken, richten zich vooral op het vergroten van het economisch en sociaal kapitaal van burgers. Recente onderzoeken tonen echter aan dat ook cultureel kapitaal cruciaal is voor de (on)bereidheid om deel te nemen. Daarom onderzoeken wij de interactie tussen verschillende vormen van kapitaal in participatie. We combineren ontwerpgerichte methoden met een actieonderzoek-benadering, waarbij we diepgaande inzichten verkrijgen in de perspectieven van moeilijk bereikbare groepen. Dit stimuleert vernieuwend, out-of-the-box theoretiseren, praktische toepasbaarheid en maatschappelijke impact. In plaats van te focussen op hoe burgers zich kunnen aanpassen aan bestaande institutionele contexten, ontwikkelen wij juist instrumenten waarmee publieke professionals hun participatieaanpak kunnen afstemmen op burgers.

Narratief leren Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat wil het innovatief vermogen van de organisatie versterken en implementeren, volgens langs de eigen benadering van Innoveren – Uniformeren – Produceren. De verandering die Rijkswaterstaat voor ogen heeft laat zich samenvatten in de kernwoorden ‘Samen – Sneller – Focus’. Om die verandering te realiseren, wil Rijkswaterstaat het ‘organisatieleren’ versterken, zowel op individueel, organisatie- als netwerkniveau. CvC en GovernEUR hebben hiervoor narratief leren toegepast, met als vertrekpunt de Casusaanpak Innovatieagenda RWS.

Gecko

Meestal bedenken onderzoekers een onderzoek en vragen initiatieven om mee te doen. In Gecko wordt dit omgedraaid, want het doel is om Rotterdamse energie- en duurzaamheidsinitiatieven te helpen hun droomonderzoek te definiëren en te verwezenlijken. De projectnaam is GECKO: Grassroots Energy Co-Laboratory. ‘Grassroots’ omdat initiatieven centraal staan om vanuit daar een samenwerking (co-/‘collaboration’) op te zoeken met onderzoekers. En ‘laboratory’ omdat het gaat om nieuwe toepassing en kennis. De initiatieven worden ondersteund met het helder krijgen van de onderzoeksvraag en het zoeken van financieringsmogelijkheden en passende onderzoekers.

WODC Ontwikkeling evaluatiekader en eerste evaluatie Beleidskompas

Het Beleidskompas is in maart 2023 geïntroduceerd en is bedoeld om Rijksbreed de kwaliteit van beleid en regelgeving te borgen en te verbeteren. Het instrument bestaat uit een website, die beleids- en wetgevingsambtenaren een aantal kernvragen voorlegt die zij bij het vormgeven van beleid en regelgeving stapsgewijs dienen te beantwoorden. Onderdeel van de Beleidskompas is de regelmatige evaluatie van de toepassing en het bereiken van de doelen. Dit onderzoek betreft een eerste evaluatie van het instrument Beleidskompas en een fundament voor toekomstige evaluaties.

Evaluatie kademuren Zierikzee

In Zierikzee is groot onderhoud aan de kademuren van de Oude Haven in Zierikzee nodig. Tijdens de voorbereiding vouwt het proces zich uit tot veel samenhangende activiteiten en ontstaan (soms felle) discussies met veel belangen. GovernEUR is door gemeente Schouwen-Duiveland gevraagd te onderzoeken hoe het proces feitelijk is verlopen, hoe het proces is ervaren door de betrokken partijen, en lessen en aanbevelingen voor de gemeente te formuleren.

Doorwerking Deltaprogramma

In het Deltaprogramma 2015 zijn Deltabeslissingen en voorkeursstrategieën vastgesteld. In een bestuursovereenkomst is afgesproken dat de nationale, regionale en lokale overheden deze beslissingen en strategieën opnemen in hun beleid. In Deltaprogramma 2027 worden de herijkte Deltabeslissingen en voorkeursstrategieën vastgesteld, de vraag daarbij is welk bestuurlijk arrangement kansrijk is om tot doorwerking in het beleid te komen. De staf Deltacommissaris heeft GovernEUR en Savia Advies gevraagd hier onderzoek naar te doen.

Rekenkameronderzoek Bodemdaling Flevoland 

Het beleid en beheer van gebieden met bodemdaling is versnipperd en niet eenduidig. De bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden zijn verspreid over de verschillende bestuurslagen van Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten. En door de specifieke bodemkenmerken is maatwerk en differentiatie nodig, er is geen ‘one size fits all’ oplossing voor handen voor een beheergebied. Dit leidt tot problemen bij het agenderen, formuleren en uitvoeren van beleid voor bodemdaling.

Handreiking voor meer ambtelijke ruimte

De warmtetransitie in de gebouwde omgeving vraagt om ambtelijke ruimte en effectieve regie. GovernEUR onderzocht samen met Stroomversnelling en DRIFT hoe ambtenaren deze noodzakelijke ruimte kunnen creëren. Via interviews, workshops en literatuuronderzoek ontwikkelden we praktische tactieken. Deze tactieken kunnen zowel meestromen met als tegenkracht bieden aan bestaande processen. Zo creëren ze politieke, organisatorische en maatschappelijke ruimte voor verandering.

Bekendmaking belastingaanslag

Naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagenaffaire is gekeken in hoeverre wetgeving onvoldoende rekening houdt met de omstandigheden van mensen. Eén van de situaties waar hier mogelijk sprake van is, is het wetsartikel over de bekendmaking van de belastingaanslag. Een belastingaanslag wordt namelijk per post toegestuurd aan het laatst bekende adres. In een klein deel van de gevallen wordt de persoon echter niet bereikt. Dit betreft heel verschillende groepen mensen, denk aan daklozen, mensen die wonen in recreatiewoningen of bedrijfspanden, autonomen, en wereldreizigers. GovernEUR is gevraagd een ontwerpproces te organiseren waarin gekeken wordt welke problemen door dit wetsartikel ontstaan en welke mogelijke oplossingsrichtingen ontwikkeld kunnen worden. Daarbij staat het perspectief van de betreffende burgers centraal.

Actualisatie Beleidsregel overlastgevende personen: scenario’s voor een robuuste aanpak

GovernEUR onderzocht in opdracht van de gemeente Rotterdam hoe de beleidsregel overlastgevende personen toekomstbestendig kan worden gemaakt. Deze beleidsregel, die sinds 2016 wordt gebruikt om overlast in de publieke ruimte tegen te gaan, was toe aan herziening door verschillende ontwikkelingen. Via interviews, literatuuronderzoek en scenario-workshops met experts ontwikkelden we een beeld van mogelijke toekomstige ontwikkelingen tot 2030.

Evaluatie klimaatadaptatie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland heeft sinds 2020 een provinciale aanpak voor klimaatadaptatie. Met deze aanpak streeft de provincie naar samenwerking met lokale en regionale partners om de fysieke leefomgeving klimaatbestendig en waterrobuust te maken. In 2022, halverwege de uitvoeringsperiode van de aanpak, heeft de provincie Sweco in samenwerking met GovernEUR gevraagd een tussentijdse lerende evaluatie uit te voeren. In deze evaluatie is geanalyseerd in hoeverre de provinciale aanpak bijdraagt aan governance capacity om tot klimaatadaptatie te komen.

Mijn Stad Rotterdam – My Rotterdam

In ‘Mijn Stad Rotterdam’ staan de kennis en de beleving van het stadsleven van de inwoners van Rotterdam centraal. Door middel van interviews en Q-methodology (onderzoeksmethode) zijn er drie concepten vastgesteld waarin Rotterdammers ideeën over stadsleven uitten: verbinding, zorgen en kansen.

Leeromgeving verstedelijking Zuid-Holland

In Zuid-Holland ligt een grote verstedelijkingsopgave. De verstedelijkingsgemeenten, omliggende gemeenten, provincie en Metropoolregio Rotterdam Den Haag doen allemaal veel ervaringen op met verstedelijking. Om de ervaringen en lessen uit te wisselen is GovernEUR gevraagd de vormgeving van een leeromgeving te verkennen.

Leefbaarheid en integratie Zeeland

In Zeeland is een navigatieteam actief waarin betrokkenen vanuit provincie, gemeenten en maatschappelijke organisaties verkennen hoe de leefbaarheid in Zeeland versterkt kan worden en welke rol bewonersinitiatieven hierin hebben. Het navigatieteam heeft Jurgen van der Heijden in samenwerking met GovernEUR en AddVision gevraagd een living lab te starten om over dit vraagstuk vanuit de praktijk te leren.

Een Right to Challenge voor de provincie Utrecht?

De provincie Utrecht denkt net als veel andere overheden na over het invoeren van een Right to Challenge (R2C), waarmee burgers en bedrijven een taak of dienst van de overheid kunnen overnemen. Dit kan dankzij de inzet en ideeën van bewoners in potentie meer maatschappelijke waarde opleveren.

Living labs: ‘Water als verbinding’

In het SPRONG-programma Delta Technologie ‘Water als Verbinding’ werken lectoren water van verschillende hogescholen samen aan het versterken van praktijkgericht onderzoek over complexe watervraagstukken. Met ervaring en expertise op het gebied van zowel watervraagstukken als participatie en de living lab-methode, ondersteunt GovernEUR dit programma met theoretische en methodologische inzichten.

Sociale Veerkracht en Ongelijkheid – Resilient Delta Initiative

Voor het Resilient Delta Initiative doet GovernEUR onderzoek naar de mechanismen tussen sociale veerkracht en sociale ongelijkheid. Het Resilient Delta Initiative is verbonden met de Erasmus Universiteit, Delft Universiteit en Rotterdam MC. De convergentie zet zich in voor een veerkrachtige Delta door samen te werken met verschillende academische disciplines en maatschappelijke organisaties in het delta-gebied.

Open Belastingdienst

Als publieke uitvoeringsorganisatie wordt van de Belastingdienst openheid verwacht. Een onderdeel van de huidige Strategische Kennis en Innovatieagenda (SKIA) bij de Belastingdienst is dan ook het thema ‘Openheid gewenst’. GovernEUR is gevraagd om inzicht te krijgen in de wijze waarop openheid vormgegeven zou kunnen worden bij deze uitvoeringsorganisatie. 

Campagne waterbewustzijn hoogheemraadschap Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland wil haar inwoners bewuster maken van de rol die water speelt in hun leefomgeving. De campagne wordt vormgegeven door een consortium van interne en externe experts en bestaat uit een aantal innovatieve beleidsexperimenten en een pakkende branding. GovernEUR heeft als onderdeel van een innovatieve aanbesteding de pijler Onderzoek binnen dit consortium weten te bemachtigen. Dit betekent dat GovernEUR in 4 jaar de effecten van de campagne middels gedragsonderzoek in kaart heeft gebracht

Lerende aanpak circulaire economie

In samenwerking met TNO Strategie en Beleid heeft GovernEUR een lerende aanpak ontwikkeld voor het ‘circulaire economie’-programma van Rijkswaterstaat (RWS). Dit programma past in de brede duurzaamheidsambitie van RWS. Wij hebben voor RWS in beeld gebracht hoe zij met een programmatische aanpak in 2050 volledig circulair kan functioneren. Tevens zijn de noodzakelijke stappen op individueel, organisatorisch en netwerkniveau in beeld gebracht waarmee de lerende aanpak kan worden uitgevoerd en gemonitord.

Regionaal expertisenetwerk Zuid-Holland voor 3D-ruimtelijke ordening

In opdracht van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam, en met subsidie van het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond, heeft GovernEUR een verkenning uitgevoerd voor het opzetten van een regionaal expertisenetwerk voor kennisontwikkeling en –uitwisseling over zg. 3D-ruimtelijke ordening.

Handreiking waterwaarden in de Omgevingswet

Voor het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en het waterschap Vallei en Veluwe voerde GovernEUR een lerende evaluatie in 6 pilots waarin is geëxperimenteerd met het instrumentarium van de nieuwe Omgevingswet.

Community of Practice Zeeland: Bodembeheer en Omgevingswet

De Omgevingswet zal de afwegingsruimte van decentrale overheden beïnvloeden bij het beheer van bodem en ondergrond. In Zeeland is een Community of Practice (CoP) opgericht om de integratie van bodemaspecten in het leefomgevingsbeleid te verbeteren. GovernEUR en H2Ruimte faciliteerden dit gezamenlijke leerproces, waarbij deelnemers uit gemeenten, de provincie en waterschap reflecteerden op praktijksituaties en oefenden met instrumenten van de Omgevingswet, zoals de Omgevingsvisie en -vergunningen.

Zoutwinning Enschede: Handelingsperspectieven voor de Gemeenteraad

De zoutwinning onder Enschede veroorzaakt problemen zoals lekkages en verzilting, terwijl de gemeente weinig invloed heeft op de besluitvorming, die bij het ministerie van Economische Zaken ligt. GovernEUR is gevraagd handelingsperspectieven te ontwikkelen om de belangen van de lokale samenleving beter te behartigen.

HWBP Project Overstijgende Verkenning

Evaluatie van Kennisdoorwerking vanuit de vier POV’s naar het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), ism. Deltares en TuDelft. De EUR heeft de POV Centraal Holland onder de loep genomen.

Evaluatie pilots meerlaagsveiligheid

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voerde Deltares en de Erasmus Universiteit de Lerende evaluatie meerlaagsveiligheid uit. In deze tussentijdse evaluatie werden de pilots meerlaagsveiligheid Marken, Dordrecht en IJsselvecht-Delta geëvalueerd. Het rapport gaf mede richting aan de vervolgaanpak meerlaagse veiligheid en slimme combinaties in het Deltaprogramma.

Het peilbesluit en de Omgevingswet

GovernEUR heeft in opdracht van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een reflectieonderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop een peilbesluitproces verandert als gevolg van de invoering van de Omgevingswet. GovernEUR onderzocht daarbij een lopend peilbesluitproces en voorzag dat van concrete adviezen.

Evaluatie programma Veerkrachtig Bestuur in Brabant

In opdracht van de provincie Noord-Brabant heeft GovernEUR een evaluatie uitgevoerd naar de resultaten van het programma Veerkrachtig Bestuur in Brabant. Met dit programma willen provincie en gemeenten zich voorbereiden op de toekomstige opgaven door te verkennen welk kwaliteiten van veerkrachtige bestuur zij nodig hebben om deze opgaven aan te gaan.

Gemeente Dordrecht als lerende organisatie

De gemeente Dordrecht heeft GovernEUR gevraagd ondersteuning te geven bij het vormgeven van het project Evaluerend Leren dat onderdeel uitmaakt van de Dordtse ambitie om naar een ‘lerende organisatie’ te transformeren.

Succesvoller participeren door meer kennis

Het onderzoek “kennisbasis participatie in de fysieke leefomgeving” brengt wetenschappelijke inzichten in kaart over participatieprocessen en hoe deze te verbeteren. GovernEUR heeft bijgedragen aan deze kennisbasis, met richtlijnen voor het ontwerpen en evalueren van participatie, en de focus op een blijvend leerproces in de fysieke leefomgeving.

Lerende evaluatie beleidskader jeugd gemeente Rotterdam

In 2019 heeft GovernEUR in opdracht van de gemeente Rotterdam gewerkt aan een lerende evaluatie over het beleidskader Jeugd van de gemeente Rotterdam. Hierin onderzocht GovernEUR de sturingsvorm die op dit moment wordt gehanteerd en welke effecten dit had voor de organisatie en het beleid. Daarnaast werd in beeld gebracht wat de implicaties zijn van de introductie van de zogenoemde ‘slimme cluster benadering’ op deze sturingsvorm.

Helpende handen bij overstroming

Wanneer een overstroming dreigt, is alle hulp nodig. Maar welke hulp komt er spontaan vanuit de samenleving op gang? En hoe kan je dit als overheden faciliteren? Deze vragen staan centraal in het onderzoek Helpende handen bij overstroming, dat GovernEUR en Deltares hebben uitgevoerd in Alblasserwaard Vijfheerenlanden, in het kader van onderzoeksprogramma Frames en in opdracht van provincie Zuid-Holland.

Masterplan Rotterdamse samenwerking Afvalwaterketen

GovernEUR heeft samen met DRIFT de eerste fase van het opstellen van een Masterplan voor de Rotterdamse afvalwaterketen begeleid. In RoSA werken de gemeente Rotterdam, gemeente Capelle aan den IJssel, Hoogheemraadschappen Delfland en Schieland & Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta, en drinkwaterbedrijf Evides samen aan een toekomstbestendige afvalwaterketen.

Besluitvormingsgeschiedenis Grevelingen

Al twintig jaar zijn partijen rond de Grevelingen aan het kijken naar een oplossing voor de slechte waterkwaliteit van het meer. Voorjaar 2018 is geld beschikbaar gekomen om getij terug te brengen op dit stagnante meer. Rijkswaterstaat is nu bezig met het voorbereiden van de planvorming. GovernEUR is gevraagd door Rijkswaterstaat de besluitvormingsgeschiedenis van dit project te beschrijven.

Omgevingswet en de Z4

Dertien Zeeuwse gemeenten en organisaties hebben ervaring opgedaan met de Omgevingswet in een Community of Practice. Een belangrijke les is de noodzaak van een geïntegreerde aanpak van bodem en ondergrond in gebiedsontwikkeling. De provincie Zeeland wil dit vervolg geven met focus op stedelijke opgaven, zoals het ontwikkelen van een zonne-energie strategie in Terneuzen, gericht op duurzaamheid en leefomgevingskwaliteit.

Wijkgericht verduurzamen Rotterdam

Gemeente Rotterdam werkt in vijf pilotwijken aan verduurzaming door een gebiedsaanpak aardgasvrij. GovernEUR heeft deelgenomen aan het onderzoeksteam van de Erasmus Universiteit dat een lerende monitoring heeft uitgevoerd naar deze gebiedsaanpak.

Living lab ruimtelijke adaptatie Dordrecht

Eind 2017 is GovernEUR samen met Deltares aan de slag gegaan in het Living Lab Klimaatadaptatie Dordrecht. In dit Living Lab wordt met pilotprojecten verkend hoe Dordrecht klimaatbestendig kan worden, door initiatieven van publieke, private en maatschappelijke partijen te verbinden.

Governance van aquathermie

In opdracht van STOWA voeren GovernEUR, H2Ruimte en DRIFT een onderzoek uit naar de governance van aquathermie. Het hoofddoel van het onderzoek is om een afwegingskader te ontwikkelen voor de rolkeuze van waterbeheerders, provincies en gemeenten. Waterbeheerders, provincies en gemeenten zoeken namelijk nadrukkelijk naar de rol die zij kunnen spelen als overheid, verschillende vormen van samenwerking en sturingsmogelijkheden bij aquathermieprojecten.

Inclusiviteit in participatieprocessen

Inclusiviteit is steeds belangrijker in burgerparticipatie, maar er is onduidelijkheid over de betekenis en toepassing ervan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft opdracht gegeven om te onderzoeken hoe participatieprocessen inclusiever kunnen worden door wetenschappelijke en praktijkinzichten te verzamelen.

Nationale Omgevingsvisie Noordzeekanaalgebied

Het Noordzeekanaalgebied is een stedelijk gebied waar verschillende ambities van partijen samenkomen, waaronder circulariteit en energietransitie van haven en industrie, maar ook werk- en leefomgeving. Een samenhangende aanpak biedt kansen, daarom is het Noordzeekanaalgebied aangewezen als gebied in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). GovernEUR is gevraagd een advies uit te brengen over de samenwerking en besluitvorming rond het NOVI Noordzeekanaalgebied.

Meerjarenagenda Aan de slag in Zeeland

Samenwerking rond de Zeeuwse arbeidsmarkt is de afgelopen tien jaar stapsgewijs ontstaan onder de noemer ‘Aan de slag in Zeeland’. Vanuit de organisch ontstane samenwerking en de strategische uitdagingen die voorliggen, is er behoefte aan een meerjarenagenda. GovernEUR is gevraagd om in gesprek met alle partijen een meerjarenagenda Aan de slag in Zeeland op te stellen.

SECURe

GovernEUR gaat aan de slag in het H2020-project SECURe (‘Subsurface Evaluation of CCS and Unconventional Risks’). Het project zal wetenschappelijke kennis genereren voor mitigatie van risico’s en monitoring van milieubeschermingsmaatregelen voor ondergrondse energiebronnen en opslagmethoden.

Taskforce governance Schouwen-Duiveland

Als onderdeel van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland is op Schouwen-Duiveland een broedplaats zoetwater opgericht. In deze broedplaats werken bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties aan concrete zoetwateroplossingen op Schouwen-Duiveland. GovernEUR is gevraagd een taskforce governance vorm te geven.

Masterplan voor Nederland

Overheden op Europees, nationaal en regionaal niveau formuleren ambities en beleid over de inrichting van Nederland richting 2050. Voor de infrabeheerders, zoals verenigd in NGinfra, vormen deze masterplannen een belangrijk kader. Tegelijkertijd is onduidelijk hoe deze masterplannen al dan niet overeenkomen en hoe deze zich verhouden tot de uitdagingen van de infrabeheerders. De infrabeheerders zoals verenigd in NGinfra hebben GovernEUR gevraagd een inventariserende studie uit te voeren naar het masterplan voor Nederland.

WijkWijs Rotterdam

“Onderzoek voor en door de stad met WijkWijs” WijkWijs Rotterdam is een programma waarin Rotterdammers en wetenschappers samen onderzoek opzetten en doen naar vraagstukken in Rotterdamse wijken over thema’s die bewoners zelf belangrijk vinden. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de kwaliteit van de leefomgeving, omgang met armoede en toegang tot zorg- en hulpdiensten. Vanuit GovernEUR zijn Seline Westerhof en Mike Duijn aangesloten en ondersteunen samen met de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus Medisch centrum aan meer structureel, participatief en bottom-up onderzoek in Rotterdam. Het collectief beoogt een meer wederkerige relatie tussen kennisinstellingen en stad tot stand te brengen

GovLab010 Programmasturing gemeente Rotterdam

Binnen gemeente Rotterdam worden veel projecten en programma’s gestart op complexe opgaven op te pakken. Tegelijkertijd kan de tijdelijke organisatie van het project of programma ook op gespannen voet staan met de lijnorganisatie; wie gaat waarover, welke inzet wordt geleverd, wanneer start en stopt de tijdelijke organisatie, en wordt de lijnorganisatie ook slimmer door de tijdelijke organisaties? Deze vragen hebben de projectorganisaties PPMO-FL en PMB ingebracht in het onderzoeksprogramma GovLab010, een samenwerking tussen gemeente Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ruimte voor Affectiviteit in Placemaking – Verhalen uit de Wijk 

Mogelijkheden voor burgers om te participeren bij ruimtelijke ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren toegenomen, maar een van de meest pertinente uitdagingen in deze participatieprocessen is het omgaan met conflict. Wanneer een conflict tussen burgers onderling of tussen burgers en overheden ontstaat, is een veel geziene respons van overheden om burgers nogmaals of beter uit te leggen waarom de plannen of kaders zijn zoals ze zijn. Helaas leidt dit zelden tot een afname van conflict, en vaker tot een vastgelopen proces en onvrede alom.

RDI Kickstarter climate justice: A ‘Thing’ for Change

Klimaatonrechtvaardigheid is naast globaal, ook een lokaal probleem. Bijvoorbeeld, in Rotterdam kampen verschillende mensen met meer hittestress door weinig groen en slecht onderhouden sociale woningen (Zwiers et al., 2015). Wat mensen precies ervaren, wat het klimaat voor hen betekent in de dagelijkse realiteit wordt vaak teniet gedaan door de focus op infrastructuur en toekomst plannen. Dit terwijl er ook nu al mensen op verschillende manieren met de effecten van klimaat veranderingen te maken hebben. Dit onderzoek belicht deze problemen en ervaringen en streeft daar tegelijkertijd actie in te ondernemen.

Generatieve AI bij overheden: conditietraining voor Rotterdam 

In 2025 werkt GovernEUR samen met BIGr, VONK en het Innovatienetwerk Rotterdam, gefinancierd door het Convergence-programma, om de gemeente Rotterdam klaar te maken voor de toekomst van generatieve AI. Het doel is stap voor stap te bouwen aan vaardigheden, structuren en waarden die nodig zijn voor verantwoord gebruik aan de hand van praktische interventies.

Klimaatrechtvaardigheid voor particuliere huurders

In Rotterdam hebben huurders van particuliere woningen vaak last van vocht, energiearmoede en slechte isolatie, terwijl ze te veel huur betalen. GovernEUR onderzoekt met NWO-oplossingen voor deze problemen en biedt beleidsmakers handvatten om deze blinde vlek aan te pakken. Het project richt zich op wetenschappelijk onderzoek met maatschappelijke impact.

RAAK energieopslag en gebiedsontwikkeling  

In samenwerking met Saxion Hogeschool | Lectoraat Bodem & Ondergrond voert GovernEUR onderzoek uit naar de mogelijkheden van grootschalige, ondergrondse energieopslag in de regio Twente. Meer bepaald gaat het over de opslag van (groene) waterstof in lege zoutcavernes. GovernEUR is verantwoordelijk voor het werkpakket ‘Governance arrangementen’. Dit werkpakket gaat in op verschillende samenwerkingsvarianten tussen overheid, bedrijfsleven en samenleving voor twee hoofdvormen van ondergrondse waterstofopslag in lege zoutcavernes: ten behoeve van (inter-)nationale energievoorziening of voor regionale industriële toepassingen

Gebiedsscenario’s bij binnenstedelijke bodemdaling in Bloemhof

In de Rotterdamse wijk Bloemhof werkt Mike Duijn samen met TU Delft en een aantal ruimtelijke ontwerpbureaus aan het opstellen van gebiedsscenario’s die te maken heeft met de aanzienlijke bodemdaling in deze wijk. Welke effecten heeft bodemdaling op de bestaande bebouwing? Hoe kan daar het beste mee omgegaan worden, in het licht van herstructurering, renovatie en evt. nieuwbouw? Welke rol kan ruimtelijk ontwerp op gebieds- en gebouwniveau daarbij spelen?

WijkWijs- Pauluskerk 

In dit onderzoek staat de vraag centraal hoe mensen zonder formele rechten of vaste verblijfstatus betekenis geven aan zulke informele plekken. Door langdurige aanwezigheid en samenwerking met medewerkers en bezoekers van de Pauluskerk wordt zichtbaar hoe morele, ruimtelijke en juridische grenzen van zorg in de praktijk worden ervaren – en voortdurend worden heronderhandeld.

VCC – One Size Doesn’t fit all 

Bestaande pogingen om ongelijkheden in participatie in buurtbestuur aan te pakken, richten zich vooral op het vergroten van het economisch en sociaal kapitaal van burgers. Recente onderzoeken tonen echter aan dat ook cultureel kapitaal cruciaal is voor de (on)bereidheid om deel te nemen. Daarom onderzoeken wij de interactie tussen verschillende vormen van kapitaal in participatie. We combineren ontwerpgerichte methoden met een actieonderzoek-benadering, waarbij we diepgaande inzichten verkrijgen in de perspectieven van moeilijk bereikbare groepen. Dit stimuleert vernieuwend, out-of-the-box theoretiseren, praktische toepasbaarheid en maatschappelijke impact. In plaats van te focussen op hoe burgers zich kunnen aanpassen aan bestaande institutionele contexten, ontwikkelen wij juist instrumenten waarmee publieke professionals hun participatieaanpak kunnen afstemmen op burgers.

Gecko

Meestal bedenken onderzoekers een onderzoek en vragen initiatieven om mee te doen. In Gecko wordt dit omgedraaid, want het doel is om Rotterdamse energie- en duurzaamheidsinitiatieven te helpen hun droomonderzoek te definiëren en te verwezenlijken. De projectnaam is GECKO: Grassroots Energy Co-Laboratory. ‘Grassroots’ omdat initiatieven centraal staan om vanuit daar een samenwerking (co-/‘collaboration’) op te zoeken met onderzoekers. En ‘laboratory’ omdat het gaat om nieuwe toepassing en kennis. De initiatieven worden ondersteund met het helder krijgen van de onderzoeksvraag en het zoeken van financieringsmogelijkheden en passende onderzoekers.

Doorwerking Deltaprogramma

In het Deltaprogramma 2015 zijn Deltabeslissingen en voorkeursstrategieën vastgesteld. In een bestuursovereenkomst is afgesproken dat de nationale, regionale en lokale overheden deze beslissingen en strategieën opnemen in hun beleid. In Deltaprogramma 2027 worden de herijkte Deltabeslissingen en voorkeursstrategieën vastgesteld, de vraag daarbij is welk bestuurlijk arrangement kansrijk is om tot doorwerking in het beleid te komen. De staf Deltacommissaris heeft GovernEUR en Savia Advies gevraagd hier onderzoek naar te doen.

Rekenkameronderzoek Bodemdaling Flevoland 

Het beleid en beheer van gebieden met bodemdaling is versnipperd en niet eenduidig. De bevoegdheden, taken en verantwoordelijkheden zijn verspreid over de verschillende bestuurslagen van Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten. En door de specifieke bodemkenmerken is maatwerk en differentiatie nodig, er is geen ‘one size fits all’ oplossing voor handen voor een beheergebied. Dit leidt tot problemen bij het agenderen, formuleren en uitvoeren van beleid voor bodemdaling.

Handreiking voor meer ambtelijke ruimte

De warmtetransitie in de gebouwde omgeving vraagt om ambtelijke ruimte en effectieve regie. GovernEUR onderzocht samen met Stroomversnelling en DRIFT hoe ambtenaren deze noodzakelijke ruimte kunnen creëren. Via interviews, workshops en literatuuronderzoek ontwikkelden we praktische tactieken. Deze tactieken kunnen zowel meestromen met als tegenkracht bieden aan bestaande processen. Zo creëren ze politieke, organisatorische en maatschappelijke ruimte voor verandering.

Mijn Stad Rotterdam – My Rotterdam

In ‘Mijn Stad Rotterdam’ staan de kennis en de beleving van het stadsleven van de inwoners van Rotterdam centraal. Door middel van interviews en Q-methodology (onderzoeksmethode) zijn er drie concepten vastgesteld waarin Rotterdammers ideeën over stadsleven uitten: verbinding, zorgen en kansen.

Leeromgeving verstedelijking Zuid-Holland

In Zuid-Holland ligt een grote verstedelijkingsopgave. De verstedelijkingsgemeenten, omliggende gemeenten, provincie en Metropoolregio Rotterdam Den Haag doen allemaal veel ervaringen op met verstedelijking. Om de ervaringen en lessen uit te wisselen is GovernEUR gevraagd de vormgeving van een leeromgeving te verkennen.

Leefbaarheid en integratie Zeeland

In Zeeland is een navigatieteam actief waarin betrokkenen vanuit provincie, gemeenten en maatschappelijke organisaties verkennen hoe de leefbaarheid in Zeeland versterkt kan worden en welke rol bewonersinitiatieven hierin hebben. Het navigatieteam heeft Jurgen van der Heijden in samenwerking met GovernEUR en AddVision gevraagd een living lab te starten om over dit vraagstuk vanuit de praktijk te leren.

Een Right to Challenge voor de provincie Utrecht?

De provincie Utrecht denkt net als veel andere overheden na over het invoeren van een Right to Challenge (R2C), waarmee burgers en bedrijven een taak of dienst van de overheid kunnen overnemen. Dit kan dankzij de inzet en ideeën van bewoners in potentie meer maatschappelijke waarde opleveren.

Living labs: ‘Water als verbinding’

In het SPRONG-programma Delta Technologie ‘Water als Verbinding’ werken lectoren water van verschillende hogescholen samen aan het versterken van praktijkgericht onderzoek over complexe watervraagstukken. Met ervaring en expertise op het gebied van zowel watervraagstukken als participatie en de living lab-methode, ondersteunt GovernEUR dit programma met theoretische en methodologische inzichten.

Sociale Veerkracht en Ongelijkheid – Resilient Delta Initiative

Voor het Resilient Delta Initiative doet GovernEUR onderzoek naar de mechanismen tussen sociale veerkracht en sociale ongelijkheid. Het Resilient Delta Initiative is verbonden met de Erasmus Universiteit, Delft Universiteit en Rotterdam MC. De convergentie zet zich in voor een veerkrachtige Delta door samen te werken met verschillende academische disciplines en maatschappelijke organisaties in het delta-gebied.

Open Belastingdienst

Als publieke uitvoeringsorganisatie wordt van de Belastingdienst openheid verwacht. Een onderdeel van de huidige Strategische Kennis en Innovatieagenda (SKIA) bij de Belastingdienst is dan ook het thema ‘Openheid gewenst’. GovernEUR is gevraagd om inzicht te krijgen in de wijze waarop openheid vormgegeven zou kunnen worden bij deze uitvoeringsorganisatie. 

Taskforce governance Schouwen-Duiveland

Als onderdeel van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland is op Schouwen-Duiveland een broedplaats zoetwater opgericht. In deze broedplaats werken bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties aan concrete zoetwateroplossingen op Schouwen-Duiveland. GovernEUR is gevraagd een taskforce governance vorm te geven.

Evaluatie Waterpoort

Waterpoort is een gebiedssamenwerking rond het Volkerak-Zoommeer. Eind 2023 is afgesproken de samenwerking voort te zetten en deze na een periode van één jaar te evalueren. Deze evaluatie is uitgevoerd door GovernEUR.

Evaluatie Oranjepark Dordrecht

Aan het Oranjepark wordt een binnenstedelijke ontwikkeling vormgegeven met een brandweerkazerne en woningbouw. Het project is anders gelopen dan gepland, met onder andere vertragingen en budgetoverschrijdingen tot gevolg. Gemeente Dordrecht heeft GovernEUR gevraagd de gebeurtenissen rond dit project in kaart te brengen en de lessen uit dit project voor gemeente Dordrecht te formuleren.

Evaluatie watertoets Zuiderzeeland

Aan het begin van de 21e eeuw, stelde de commissie Waterbeheer 21e Eeuw (WB21) voor om het instrument ‘watertoets’ te gaan hanteren, waarmee het waterschap het waterbelang kan inbrengen bij ruimtelijke ontwikkelingen. Inmiddels hebben waterschappen zo’n twee decennia kennis en ervaringen opgedaan met het toepassen van de watertoets. Op verzoek van de rekenkamercommissie Zuiderzeeland, heeft GovernEUR een evaluatie naar de watertoets uitgevoerd.

Onverwachte bijvangst en bijwerkingen van participatie 

Bij participatie rond duurzame energieprojecten ontstaan regelmatig conflicten en onverwachte dynamiek. De discussie vloeit dan over de grenzen van het participatieproces in het maatschappelijke en politieke debat. GovernEUR onderzocht in opdracht van het NPRES hoe deze "overflow" kan leiden tot vernieuwende inzichten en sterkere processen, maar ook tot risico’s voor het participatieproces. Dit denkmodel op basis praktijkervaringen helpt overheden en organisaties participatie opnieuw vorm te geven om beter te anticiperen en reageren op de dynamiek die het veroorzaakt.

Behoeftenscan InnovatieAcademie Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft CvC en GovernEUR benaderd voor het uitvoeren van verkennend onderzoek t.b.v. de ontwikkeling van de (digitale, web-based) InnovatieAcademie voor de gehele organisatie. Het onderzoek omvat de volgende drie onderdelen: 1) het uitvoeren van een behoeftescan onder professionals van RWS, 2) het uitvoeren van een analyse van innovatie-competenties die in de InnovatieAcademie aan de orde moeten komen en 3) het ontwikkelen van concrete content voor de web-omgeving van de InnovatieAcademie.

Evaluatie Renovatieproces Heinenoordtunnel

In samenwerking met communicatiebureau CvC voerde GovernEUR voor Rijkswaterstaat (RWS) een evaluatieonderzoek uit naar het renovatieproces van de Heinenoord-tunnel. Dit project is onderdeel van de grootste onderhoudsopgave in de geschiedenis van RWS: veel bruggen, tunnels en viaducten zijn toe aan vervanging of renovatie (V&R-programma). RWS wil nadrukkelijk leren van de VenR projecten die nu plaatsvinden, om geleerde lessen daarna te kunnen toepassen op de vele projecten die de komende jaren zullen volgen.

Narratief leren Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat wil het innovatief vermogen van de organisatie versterken en implementeren, volgens langs de eigen benadering van Innoveren – Uniformeren – Produceren. De verandering die Rijkswaterstaat voor ogen heeft laat zich samenvatten in de kernwoorden ‘Samen – Sneller – Focus’. Om die verandering te realiseren, wil Rijkswaterstaat het ‘organisatieleren’ versterken, zowel op individueel, organisatie- als netwerkniveau. CvC en GovernEUR hebben hiervoor narratief leren toegepast, met als vertrekpunt de Casusaanpak Innovatieagenda RWS.

WODC Ontwikkeling evaluatiekader en eerste evaluatie Beleidskompas

Het Beleidskompas is in maart 2023 geïntroduceerd en is bedoeld om Rijksbreed de kwaliteit van beleid en regelgeving te borgen en te verbeteren. Het instrument bestaat uit een website, die beleids- en wetgevingsambtenaren een aantal kernvragen voorlegt die zij bij het vormgeven van beleid en regelgeving stapsgewijs dienen te beantwoorden. Onderdeel van de Beleidskompas is de regelmatige evaluatie van de toepassing en het bereiken van de doelen. Dit onderzoek betreft een eerste evaluatie van het instrument Beleidskompas en een fundament voor toekomstige evaluaties.

Evaluatie kademuren Zierikzee

In Zierikzee is groot onderhoud aan de kademuren van de Oude Haven in Zierikzee nodig. Tijdens de voorbereiding vouwt het proces zich uit tot veel samenhangende activiteiten en ontstaan (soms felle) discussies met veel belangen. GovernEUR is door gemeente Schouwen-Duiveland gevraagd te onderzoeken hoe het proces feitelijk is verlopen, hoe het proces is ervaren door de betrokken partijen, en lessen en aanbevelingen voor de gemeente te formuleren.

Bekendmaking belastingaanslag

Naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagenaffaire is gekeken in hoeverre wetgeving onvoldoende rekening houdt met de omstandigheden van mensen. Eén van de situaties waar hier mogelijk sprake van is, is het wetsartikel over de bekendmaking van de belastingaanslag. Een belastingaanslag wordt namelijk per post toegestuurd aan het laatst bekende adres. In een klein deel van de gevallen wordt de persoon echter niet bereikt. Dit betreft heel verschillende groepen mensen, denk aan daklozen, mensen die wonen in recreatiewoningen of bedrijfspanden, autonomen, en wereldreizigers. GovernEUR is gevraagd een ontwerpproces te organiseren waarin gekeken wordt welke problemen door dit wetsartikel ontstaan en welke mogelijke oplossingsrichtingen ontwikkeld kunnen worden. Daarbij staat het perspectief van de betreffende burgers centraal.

Actualisatie Beleidsregel overlastgevende personen: scenario’s voor een robuuste aanpak

GovernEUR onderzocht in opdracht van de gemeente Rotterdam hoe de beleidsregel overlastgevende personen toekomstbestendig kan worden gemaakt. Deze beleidsregel, die sinds 2016 wordt gebruikt om overlast in de publieke ruimte tegen te gaan, was toe aan herziening door verschillende ontwikkelingen. Via interviews, literatuuronderzoek en scenario-workshops met experts ontwikkelden we een beeld van mogelijke toekomstige ontwikkelingen tot 2030.

Evaluatie klimaatadaptatie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland heeft sinds 2020 een provinciale aanpak voor klimaatadaptatie. Met deze aanpak streeft de provincie naar samenwerking met lokale en regionale partners om de fysieke leefomgeving klimaatbestendig en waterrobuust te maken. In 2022, halverwege de uitvoeringsperiode van de aanpak, heeft de provincie Sweco in samenwerking met GovernEUR gevraagd een tussentijdse lerende evaluatie uit te voeren. In deze evaluatie is geanalyseerd in hoeverre de provinciale aanpak bijdraagt aan governance capacity om tot klimaatadaptatie te komen.

Campagne waterbewustzijn hoogheemraadschap Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland wil haar inwoners bewuster maken van de rol die water speelt in hun leefomgeving. De campagne wordt vormgegeven door een consortium van interne en externe experts en bestaat uit een aantal innovatieve beleidsexperimenten en een pakkende branding. GovernEUR heeft als onderdeel van een innovatieve aanbesteding de pijler Onderzoek binnen dit consortium weten te bemachtigen. Dit betekent dat GovernEUR in 4 jaar de effecten van de campagne middels gedragsonderzoek in kaart heeft gebracht

Lerende aanpak circulaire economie

In samenwerking met TNO Strategie en Beleid heeft GovernEUR een lerende aanpak ontwikkeld voor het ‘circulaire economie’-programma van Rijkswaterstaat (RWS). Dit programma past in de brede duurzaamheidsambitie van RWS. Wij hebben voor RWS in beeld gebracht hoe zij met een programmatische aanpak in 2050 volledig circulair kan functioneren. Tevens zijn de noodzakelijke stappen op individueel, organisatorisch en netwerkniveau in beeld gebracht waarmee de lerende aanpak kan worden uitgevoerd en gemonitord.

Regionaal expertisenetwerk Zuid-Holland voor 3D-ruimtelijke ordening

In opdracht van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam, en met subsidie van het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond, heeft GovernEUR een verkenning uitgevoerd voor het opzetten van een regionaal expertisenetwerk voor kennisontwikkeling en –uitwisseling over zg. 3D-ruimtelijke ordening.

Handreiking waterwaarden in de Omgevingswet

Voor het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en het waterschap Vallei en Veluwe voerde GovernEUR een lerende evaluatie in 6 pilots waarin is geëxperimenteerd met het instrumentarium van de nieuwe Omgevingswet.

Community of Practice Zeeland: Bodembeheer en Omgevingswet

De Omgevingswet zal de afwegingsruimte van decentrale overheden beïnvloeden bij het beheer van bodem en ondergrond. In Zeeland is een Community of Practice (CoP) opgericht om de integratie van bodemaspecten in het leefomgevingsbeleid te verbeteren. GovernEUR en H2Ruimte faciliteerden dit gezamenlijke leerproces, waarbij deelnemers uit gemeenten, de provincie en waterschap reflecteerden op praktijksituaties en oefenden met instrumenten van de Omgevingswet, zoals de Omgevingsvisie en -vergunningen.

Zoutwinning Enschede: Handelingsperspectieven voor de Gemeenteraad

De zoutwinning onder Enschede veroorzaakt problemen zoals lekkages en verzilting, terwijl de gemeente weinig invloed heeft op de besluitvorming, die bij het ministerie van Economische Zaken ligt. GovernEUR is gevraagd handelingsperspectieven te ontwikkelen om de belangen van de lokale samenleving beter te behartigen.

HWBP Project Overstijgende Verkenning

Evaluatie van Kennisdoorwerking vanuit de vier POV’s naar het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), ism. Deltares en TuDelft. De EUR heeft de POV Centraal Holland onder de loep genomen.

Evaluatie pilots meerlaagsveiligheid

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu voerde Deltares en de Erasmus Universiteit de Lerende evaluatie meerlaagsveiligheid uit. In deze tussentijdse evaluatie werden de pilots meerlaagsveiligheid Marken, Dordrecht en IJsselvecht-Delta geëvalueerd. Het rapport gaf mede richting aan de vervolgaanpak meerlaagse veiligheid en slimme combinaties in het Deltaprogramma.

Het peilbesluit en de Omgevingswet

GovernEUR heeft in opdracht van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een reflectieonderzoek uitgevoerd naar de wijze waarop een peilbesluitproces verandert als gevolg van de invoering van de Omgevingswet. GovernEUR onderzocht daarbij een lopend peilbesluitproces en voorzag dat van concrete adviezen.

Evaluatie programma Veerkrachtig Bestuur in Brabant

In opdracht van de provincie Noord-Brabant heeft GovernEUR een evaluatie uitgevoerd naar de resultaten van het programma Veerkrachtig Bestuur in Brabant. Met dit programma willen provincie en gemeenten zich voorbereiden op de toekomstige opgaven door te verkennen welk kwaliteiten van veerkrachtige bestuur zij nodig hebben om deze opgaven aan te gaan.

Gemeente Dordrecht als lerende organisatie

De gemeente Dordrecht heeft GovernEUR gevraagd ondersteuning te geven bij het vormgeven van het project Evaluerend Leren dat onderdeel uitmaakt van de Dordtse ambitie om naar een ‘lerende organisatie’ te transformeren.

Succesvoller participeren door meer kennis

Het onderzoek “kennisbasis participatie in de fysieke leefomgeving” brengt wetenschappelijke inzichten in kaart over participatieprocessen en hoe deze te verbeteren. GovernEUR heeft bijgedragen aan deze kennisbasis, met richtlijnen voor het ontwerpen en evalueren van participatie, en de focus op een blijvend leerproces in de fysieke leefomgeving.

Lerende evaluatie beleidskader jeugd gemeente Rotterdam

In 2019 heeft GovernEUR in opdracht van de gemeente Rotterdam gewerkt aan een lerende evaluatie over het beleidskader Jeugd van de gemeente Rotterdam. Hierin onderzocht GovernEUR de sturingsvorm die op dit moment wordt gehanteerd en welke effecten dit had voor de organisatie en het beleid. Daarnaast werd in beeld gebracht wat de implicaties zijn van de introductie van de zogenoemde ‘slimme cluster benadering’ op deze sturingsvorm.

Helpende handen bij overstroming

Wanneer een overstroming dreigt, is alle hulp nodig. Maar welke hulp komt er spontaan vanuit de samenleving op gang? En hoe kan je dit als overheden faciliteren? Deze vragen staan centraal in het onderzoek Helpende handen bij overstroming, dat GovernEUR en Deltares hebben uitgevoerd in Alblasserwaard Vijfheerenlanden, in het kader van onderzoeksprogramma Frames en in opdracht van provincie Zuid-Holland.

Masterplan Rotterdamse samenwerking Afvalwaterketen

GovernEUR heeft samen met DRIFT de eerste fase van het opstellen van een Masterplan voor de Rotterdamse afvalwaterketen begeleid. In RoSA werken de gemeente Rotterdam, gemeente Capelle aan den IJssel, Hoogheemraadschappen Delfland en Schieland & Krimpenerwaard, waterschap Hollandse Delta, en drinkwaterbedrijf Evides samen aan een toekomstbestendige afvalwaterketen.

Besluitvormingsgeschiedenis Grevelingen

Al twintig jaar zijn partijen rond de Grevelingen aan het kijken naar een oplossing voor de slechte waterkwaliteit van het meer. Voorjaar 2018 is geld beschikbaar gekomen om getij terug te brengen op dit stagnante meer. Rijkswaterstaat is nu bezig met het voorbereiden van de planvorming. GovernEUR is gevraagd door Rijkswaterstaat de besluitvormingsgeschiedenis van dit project te beschrijven.

Omgevingswet en de Z4

Dertien Zeeuwse gemeenten en organisaties hebben ervaring opgedaan met de Omgevingswet in een Community of Practice. Een belangrijke les is de noodzaak van een geïntegreerde aanpak van bodem en ondergrond in gebiedsontwikkeling. De provincie Zeeland wil dit vervolg geven met focus op stedelijke opgaven, zoals het ontwikkelen van een zonne-energie strategie in Terneuzen, gericht op duurzaamheid en leefomgevingskwaliteit.

Wijkgericht verduurzamen Rotterdam

Gemeente Rotterdam werkt in vijf pilotwijken aan verduurzaming door een gebiedsaanpak aardgasvrij. GovernEUR heeft deelgenomen aan het onderzoeksteam van de Erasmus Universiteit dat een lerende monitoring heeft uitgevoerd naar deze gebiedsaanpak.

Living lab ruimtelijke adaptatie Dordrecht

Eind 2017 is GovernEUR samen met Deltares aan de slag gegaan in het Living Lab Klimaatadaptatie Dordrecht. In dit Living Lab wordt met pilotprojecten verkend hoe Dordrecht klimaatbestendig kan worden, door initiatieven van publieke, private en maatschappelijke partijen te verbinden.

Governance van aquathermie

In opdracht van STOWA voeren GovernEUR, H2Ruimte en DRIFT een onderzoek uit naar de governance van aquathermie. Het hoofddoel van het onderzoek is om een afwegingskader te ontwikkelen voor de rolkeuze van waterbeheerders, provincies en gemeenten. Waterbeheerders, provincies en gemeenten zoeken namelijk nadrukkelijk naar de rol die zij kunnen spelen als overheid, verschillende vormen van samenwerking en sturingsmogelijkheden bij aquathermieprojecten.

Inclusiviteit in participatieprocessen

Inclusiviteit is steeds belangrijker in burgerparticipatie, maar er is onduidelijkheid over de betekenis en toepassing ervan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft opdracht gegeven om te onderzoeken hoe participatieprocessen inclusiever kunnen worden door wetenschappelijke en praktijkinzichten te verzamelen.

Nationale Omgevingsvisie Noordzeekanaalgebied

Het Noordzeekanaalgebied is een stedelijk gebied waar verschillende ambities van partijen samenkomen, waaronder circulariteit en energietransitie van haven en industrie, maar ook werk- en leefomgeving. Een samenhangende aanpak biedt kansen, daarom is het Noordzeekanaalgebied aangewezen als gebied in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). GovernEUR is gevraagd een advies uit te brengen over de samenwerking en besluitvorming rond het NOVI Noordzeekanaalgebied.

Meerjarenagenda Aan de slag in Zeeland

Samenwerking rond de Zeeuwse arbeidsmarkt is de afgelopen tien jaar stapsgewijs ontstaan onder de noemer ‘Aan de slag in Zeeland’. Vanuit de organisch ontstane samenwerking en de strategische uitdagingen die voorliggen, is er behoefte aan een meerjarenagenda. GovernEUR is gevraagd om in gesprek met alle partijen een meerjarenagenda Aan de slag in Zeeland op te stellen.

SECURe

GovernEUR gaat aan de slag in het H2020-project SECURe (‘Subsurface Evaluation of CCS and Unconventional Risks’). Het project zal wetenschappelijke kennis genereren voor mitigatie van risico’s en monitoring van milieubeschermingsmaatregelen voor ondergrondse energiebronnen en opslagmethoden.

Geïnteresseerd in hoe wij kunnen helpen?

Neem contact met ons op voor meer informatie, of om een samenwerking te starten!