Voor het Resilient Delta Initiative doet GovernEUR onderzoek naar de mechanismen tussen sociale veerkracht en sociale ongelijkheid. Het Resilient Delta Initiative is verbonden met de Erasmus Universiteit, Delft Universiteit en Rotterdam MC. De convergentie zet zich in voor een veerkrachtige Delta door samen te werken met verschillende academische disciplines en maatschappelijke organisaties in het delta-gebied.
Veerkracht, of ‘Resilience’, is een term die de laatste jaren steeds vaker wordt ingezet in beleid over en onderzoek naar de impact van externe stressoren zoals overstromingen en pandemieën. Maar wat bedoelen we eigenlijk met ‘resilience’ en (hoe) kan veerkracht zorgen voor meer gelijkheid? De stressoren, en ook het (resilience-)beleid, hebben niet altijd op iedereen dezelfde uitwerking. Zo wordt de kloof tussen arm en rijk vaak vergroot (en veerkracht verminderd) door een overstroming omdat de vermogende mensen meer toegang tot materiaal hebben om zichzelf te verhelpen, of wonen zij vaker op een gunstige locatie. Voor minder vermogende mensen geldt dan het tegenovergestelde, wat zich uit in een negatieve spiraal. Veerkracht lijkt zich echter ook te uiten in de manier waarop mensen zelf initiatieven organiseren, ondanks financiële of sociale ongelijkheden. Kan je daarop aansluiten als gemeente of onderzoeker voor veerkrachtigere gemeenschappen?
Deze en soortgelijke vragen zijn onderdeel van een uitgebreide studie naar de mechanismen tussen ongelijkheid en sociale veerkracht. Het onderzoek bestaat uit een literatuurstudie en een verkenning in de (wetenschappelijke) praktijk, waaronder interviews en focusgroepen met mensen die zicht hebben op resilience en ongelijkheid in de wetenschappelijke- en beleidspraktijk. Het doel van het onderzoek is om een beeld te schetsen van de verschillende mechanismen van sociale veerkracht en sociale ongelijkheid. Zodat we beter kunnen begrijpen hoe resilience inclusiever kan zijn.
#veerkracht #ongelijkheid #kansen #beleid
Neem contact met ons op voor meer informatie, of om een samenwerking te starten!
© 2024 GovernEUR
Website door Pixxels